Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2008 22:56 - Българските “lifestyle” списания: липсата на качествени авторитети сред печатните медии у нас
Автор: lucysetian Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1596 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2008 23:02


Сред цялата купчина от хартиени изделия, класифицирани по тип под грубата чуждица ЛАЙФСТАЙЛ списания, трудно се намират повече от 1-2, които дори да се приближават в нивото си към чуждестранните си аналози. Колкото – толкова. Имаме си и центрове за вторични отпадъци, не е чак толкова трагично.

 

Днес ще си говорим за културата на българското епистоларно слово, поднесено пресно, пресно всяка седмица, месец, не дай си Боже всеки ден.

Концептуално какво разбираме ние, обикновените читатели, на медийното чудо лайфстайл списание?

 Явно, че става дума за актуална информация, изложена по интригуващ и достъпен за ума на средностатистическия човечец начин. Информационният поток привидно трябва да бъде стриктно дефиниран по отношение на избора темите, за които се пише, но не по-малко славно “струящ и буен”, така че да не се получи строга профилираност, типична за специализираните издания.

За англоговорящите откъде идва изобщо званието на този тип списания е разбираемо – начин на живот. Основната разлика спрямо всички други списания с неопределен характер е там, че аудиторията на лайфстайл изданията е една идея над представата за относително ниво на ерудиция. С две думи – четиво за хора, чиито “начин на живот” им позволя сами да избират материалните рамки, които да определят какъв е всъщност лайфстайла им. Ум, добро вино и джаз. Понякога може и боза с баничка след тегобна нощ под салфетките на ВИП-а в Синърс, да не издребняваме.

Разковничето на често допусканата професионална грешка от страна на тукашните издатели, занимаващи се с културата на съществуване(бел.б. – култура на оцеляване е по-коректно определение) е, че не притежават реален поглед за факторите, играещи роля в начина на живот и архетип на съвременника.

 Неслучайно редица някогашни мутри и техните протежета са днешните културни дейци и хуманитарни герои, отдавайки на свой ред почитта си към словесната форма на печатните медии чрез “приноса” си в бранша...за наш ужас.

 Разбира се, смело може да се твърди, че има примери за новаторско мислене, желание за разкрепостеност при утвърдените шаблони, отхвърлялане на елитарните особености, определящи кой ще пробие и кой не сред критиката на родната сцена. Сцена, защото леснопродаваема и постоянноменяща се, редакционната групичка на множество от «хитовите» списания за «морал и етика на злободневни теми», знае как да си изпълни партитурата пред съответното длъжностно лице, което бъкел не разбира от литература, масмедии, психология, социални проблеми, камо ли нещо още по-специфично в областта на журналистиката. Босът може да е бос с H.Boss, но е и гол.

Точно така и самите производители на този литературен продукт успяват да дресират читателите си. Пък и техният конформизъм доказва, че нямат нищо против. След като нещо се търси, защо не? Да, но ако беше градивно ситуацията би изглеждала по-различна. Излиза, че главните редактори на някои от най-известните ни лайфстайл-списания, не само, че не се занимават с подробното изучаване на материала, основен за броя, но и да не говорим, че им липсва желание да направят качествен подбор на авторите си. Добрите писатели са онези, чиито творби изпъкват – те предлагат слово, изляло се направо от душата им през ръката им, за да достигне до ума на читателя. Новаторът, неразбраният, критикът, безразсъдният – все монополни артистични фигури, оставящи белези в паметта като обгорените страници на Хитлеровото време.

 

За жалост дресировката на българската публика се оказва лесна – стига броя да отговаря на няколко елементарни критерии:

Да бъде достатъчно лъскав, че да се вижда от километър какво държите под ръка.
Хартията да е гланцова – все пак класата си е класа, а тя продава.
Съдържанието да е толкова разнообразно, че чак да ви се доще да си вземете отпуск по болест само и само да четете богоизбраното творение.
Отвътре: Лайфстайл списанията не съветват какви да бъдете, те ни го диктуват и почти ни упрекват как е възможно да не дадем трицифрена сума за последния модел цифров фотоапарат с 12833399832 пиксела (вероятно с нарцисовата цел после да си отпечатаме плакат със собствения лик и да го пратим в редакцията с предложение да сме лице на броя...) или най-новата чантична на Прада, без която сме смешни в очите на завистливите колежки-съпернички за сърцето на шефа…
Липсата на право на собствено мнение ни отвежда до тънките психологически способи, до които авторите по нареждане “отгоре”, се домогват. Няма лично пространство, няма индивидуализъм, няма желание за общностност също така? Нима е възможно да успяват с параграф 22, който да ни накара да се замислим след някой направен тест или изчетена статия на тема “как жените си превръщат цербери след едногодишна връзка: 10 начини за бягство без нужда от смърт” и др. такива.
Прост език! Щом Азис го е казал така нищо друго няма тежест. Мисловният конфронтизъм, до който евентуално могат да достигнат след кратък напън читателите е крайно недопустим, да не говорим колко е излишен. Че какъв е този университетски език, който една фолкпевица не би разбрала след като няма завършено средно дори?! На това му се вика отдаденост и крайна грижа за душевното благо на драгия читател. Без излишно напрежение. След като нещо е просто, … ами то си остава просто? 
Цинизъм – не само чрез думи, но и чрез снимки. Определено нерегламентирана доза от липса на морал. Рейтингът преди всичко. Амин!
Конкурси, томболи, ароматизирана с парфюмче страничка, понякога дори залепено флаконче с крем/шампоан, писма от фенове. Алъш-вериш да има.
Огромно количество информация по всички, посочени в броя, теми: дата, точен час и секунда, в която е свалена опаковката на сградата, творение на еди-кой-си топ арт майстор от еди-къде-си с домашен любимец прасе, хоби – събиране на обои и цел в живота – да опакова Земята.

 

            На българския терен – нищо ново.



Тагове:   НАС,   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucysetian
Категория: Лични дневници
Прочетен: 212346
Постинги: 49
Коментари: 21
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930